Kurs, hästar m.m

 
I helgen hade vi ridkurs för Unn Kroghen. Vi var många ifrån stallet som var med, men också några utifrån, nya som gamla. Det blev en lyckad helg! Det blir dock väldigt intensivt när man är arrangör, så på i söndags kväll när kursen var slut, däckade vi hela familjen på soffan...
Jag red Efni, Enya och Glottis på kursen. Några av ridisarna var också med; Linnéa red Mimir, Hellan red Funi och Anna red Idi. Så dom har jobbat hårt och får det lite lugnare denna vecka.

På hästfronten har följande hänt:

Eýjadís åkte hem igår efter två månaders inridning.
Hon har utvecklats fint och gångarterna börjar falla på plats.
Matte Sylvia red henne fint innan avfärd, det var kul att se! Nu önskar jag dom två lycka till på fortsatta äventyr!

Inridningshästen Lakkrís har fattat grejen med sidförande skänkel och nu ska vi ta tag och börja med töltsättningen. Borde inte sitta så långt inne, bara han bjuder. Fortsättning följer.

Min egen Samson jobbar sitt sista pass för den här terminen imorgon. Sen ska han få åka till Erica som sällis till snyggMarvin

Július som jag har ridit in har verkligen blivit en helt annan häst. Otroligt mycket mer positivt inställd till livet och träning. Han kommer till ch med och möter mig ute i stora hagen :) Han har väldigt lätt för gångarterna men saknar än så länge lite bjudning. Planen är att matte Anna ska provrida honom imorgon och sen rida honom en månad innan han får en längre vila igen. Därefter tar jag upp träningen igen.

Júni börjar också bli ridhäst. Lite tjafsig i munnen så vi jobbar i repgrimma tills tandläkaren varit här nästa vecka.
Vårt projekt just nu är tölten. Hon har lätt för sig och töltar längre sträckor men än så länge känns den inte så ridbar.. Vi jobbar på!

Har fått in några nya saluhästar och de "gamla" fortsätter jag jobba med!
Följande har jag till salu just nu, läs mer om dom på salusidan:

Glottis fuxsto m lykta och blåa ögon född 2008.
e: Glotti frá Sveinatungu

Sóley isabellsto född 2008
e: Fylkir från Örvik ee: Oddur från Mörtö

Undís brunt sto född 2010
e: Kiljan från Tuvadalen ee: Ísar frá Keldudal

Perla fuxsto född 2010
e: Kiljan från Tuvadalen ee: Ísar frá Keldudal

Saer musblack valack född 2010
e: Gódi frá Audholtshjáleigu

Haft duktiga Ida Fransson här några gånger som snart är färdigutbildad hästmassör.
Hon har masserat Efni, Enya, Glottis och Idi. Kan varmt rekommendera henne :)
Bra dag!!!

Såååå galet nöjd med belysningen till ridbanan! Haft en grym lektionskväll med duktiga, ambitiösa elever och hästar i skenet av våra nya lampor!!! Ridskolekvällarna är räddade :)

Ridit många duktiga hästar idag också. Bl.a unghästarna Július och Eýjadís. Július har verkligen totalt ändrat livsinställning! Han samarbetar och känns nöjd och tillfreds med livet! Spår en ljus framtid för honom:)
Eýjadís som är här på inridning har inte tagit ett travsteg sen hon kom, varken riden eller under sig själv. Jobbade henne endast från marken förra veckan med att hitta traven. Förra måndagen lyckades hon bjuda på tre travsteg. Från det till att idag trava med hyfsat bärighet med i sadeln och kändes till och med ridbar i trav, det känns toppen!
Nöjd tränare!

Nu är det konstaterat att det blir 4 Tenglagårdsföl nästa år om allt går som det ska.
Följande föl kommer födas...

Bebis 1 (föds i mitten av april)
u: Embla från Lönneberga
ue: Berserkur frá Stykkishólmi
uu: Freyja från Lönneberga
uue: Safir från Lönneberga
uuu: Garún från Tåkern (Efnis mamma)
e: Kynnir frá Feti
ee: Gustur frá Hóli
eu: Kynning frá Feti

Bebis 2 (föds i mitten av april)
u: Litla-Frid från Fors
ue: Mökkur frá Varmalaek
uu: Litbrá från Munkebol
e: Soldán frá Hvítanesi
ee: Orri frá Thúfu
eu: Dýrdmunda frá Hvítanesi

Bebis 3 (föds i mitten av april)
u: Dögg från Knubbo
ue: Svalur frá Glaesibae
uu: Hugrún frá Hrepphólum
e: Prestur frá Haeli
ee: Gammur frá Steinnesi
eu: Nóta frá Blönduósi

Bebis 4 (föds i början av juli)
u: Aleiga från Tuvadalen
ue: Mökkur frá Varmalaek
uu: Órka från Wisseltofta Gård
e: Prestur frá Haeli
ee: Gammur frá Steinnesi
eu: Nóta frá Blönduósi

Kommer bli så spännande, längtar redan!En riktigt bra vecka!

En bra vecka är till ända.
Hästarna har jobbat på fint. Embla har avslutat sin träningsperiod för nu och är utsläppt i avelsstoflocken för att gå och bli rund och go om magen. Sen ska hon tränas vidare nästa höst när fölet hunnit bli några månader.
Efni och Enya känns bättre och bättre. Undís har fåt ta det lugnt en vecka för att smälta allt hon lärt sig. Men nästa vecka blir det ridning igen. Tänkte att hon får lite såna korta vilor mellan varven. Hon är ju till salu, så vill att man ska kunna provrida henne. Július har haft en bra vecka igen. Nu är det ara två veckor kvar på denna träningsperiod för honom, sen ska matte Anna börja rida honom själv, stort!!!
Júni rider jag på själv nu. Hon känns som en mjuk och elastiskt häst som kommer bli kul att rida, man får en bra ridkänsla på henne. Samson ska jag ta bara några gånger nu  veckan sen ska han få en månads vila.
De andra jobbar också på fint och alla har nu haft helgvila så jag hoppas de är taggade för en ny arbetsvecka.

Har fått två nya träningshästar; Lakkrís från Änghaga som är en 4 år gammal hingst e: Geysir fra Canada. Han ska vara här i ca två månader på träning. Sen är det Saer som är en femårig valack e: Godi frá Audholtshjáleigu som ska vara här en kortis på två veckor. Saer är till salu, mer info kommer om de båda .

Igår hade vi en sån där bra dag då vi hann med både nytta och nöje. På fm röjde vi i verkstan och tog ner gamla vattenledningar i stallet som jag stört mig på sen vi flyttade in. Skönt när sånt blir gjort. Efter lunch åkte jag och Lykke och hängde lite med bästa Malin, Billy, Elis, Helena och Saga. Blev gofika och hann även en snabbis på loppis i Sjöboviken. Kvällen avslutades med middag och Så Mycket Bättre hemma hos Hellan. Lykke var helnöjd med sin dag och pricken över i:et var att hon fick hänga med Bobbo!

Äntligen!!!!!!!!!!!!!!!! Vi har städat verkstan idag!!!!!!!!!!!!!!!!!! Det var verkligen på tiden, vi har skjutit på det alldeles för länge och skräpberget har bara växt. Tillslut vet man inte var man ska börja så då låter man det bara va för man orkar inte ta tag i det. Det blev två hästtransporter proppfulla med allt möjligt! Herregud vad skit!
Men efteråt känns det som en stor lättnad och oj oj vad mycket plats det blev där inne!

På fm idag hade jag provridning på två hästar, håller tummarna att de fastnar för nån av dom!
Sen har vi haft Lykkes kompisar Rut och Leija med sna familjer här och även Hellan. Småfolket har ridit på Idi och Loke, så lyckliga! Lykke fick även åka traktor med Ludde! Efter ridningen blev det korvgrillning på baksidan i den härliga höstsolen. Helt perfekt avslutning på helgen.

Nytt köksbord och nya köksstolar har vi. Så sjukt nöjd :) Nu vill man vara i köket hela tiden!

Nu ska jag försöka sova, har jordens tandvärk, så vi får väl se hur det går....

Nedan: Två bilder av en härlig morgon på Tenglagården.


Nedan: Gudis Hellan och lillgodongen Lykke i coola kepsar!
 
 
 

Uteritt, Unghästchampionat m.m

Haft mamma och Lars-Erik här torsdag-söndag. Härligt sällis och har även fått hjälp med hästarna, två sovmorgnar på raken, inte ofta det händer! Grymt skönt!
I lördags var vi ett gäng i stallet som red på en längre tur tillsammans, jättroligt! Man gör det alldeles för sällan bara.
Hästarna var pigga och glada! Vi som red var jag/Efni, Becca/Kraftur, Hellan/Idi, Matilda/Prestur, Jenny/Leiftur och Malin/Enya och så Funi som fick följa med som handhäst.
Ritten avslutades med korvgrillning och fika på verandan, mums och myyyys!!!

Nedan: En del av gänget från uteritten :)


Igår var vi uppe i ottan. Kl. 05.30 var vi lastade och klara och rullade mot Stenholmen, Linköping och årets unghästchampionat. Jag, Linnéa, Lykke, Hellan, Emma och Lisa åkte.
Alla tre hästarna skötte sig exemplariskt under dagen med allt från lastning till inne på banan. De kändes coola, lydiga och världsvana allihopa trots att det var första gången de var iväg! Det kallar jag bra avel, haha;)
Valkyría höjde sina poäng sen uttagningen, men slutade på en 5:e plats. Hon var lite showigare här hemma på kvalet.
Samson visade upp fantastisk trav, han utmärkte sig verkligen! Däremot blev det tyvärr inget annat än just trav, och då får man inte så höga poäng, så han slutade också femma. Men oj oj oj vad fin han blir, min nya fyrgångshäst kanske??!!! Júni slutade på 4:e plats.
Summa summarum så var det en lyckad helg och jag är stolt och glad över våra fina uppfödningar! Tänk vad roligt när de är ridhästar! Inte långt kvar nu...
 

 

Valkyría och Samson till Unghästchampionatet!

Jippiiiiii!!!
Våra egna uppfödningar Valkyría från Tenglagården -13 och Samson från Tenglagården -12 har kvalat till Unghästchampionatet på Stenholmen nu på söndag 11 oktober! Även Hellans Júni från Helenevik -12 som precis påbörjat sin inridning hos mig har kvalat.
Så vi är ett gäng härifrån som åker med dessa tre stjärnor!
Ska bli så spännande.... I slutet av veckan blir det att bada hästar och putsa och feja på dom!
Rapporterar här hur det går för våra finingar!
Håll tummarna för dom!

Valkyría


Samson
 
 

4 oktober

Nu är vi nästan klara med årets sista hage (eller??!!), bara en stolpe som ska ner och lite elkopplingar att fixa!
Tur att man har världens bästa mamma som ställer upp och hjälper till när Linnéa haft ont i ryggen :) En hel del mormormys blev det för Lykkes del också! Nu ska vi se vilka som blir de lyckliga hästarna att få gå in och beta den nya hagen.... problemet är att alla ligger på plus i hull. Får nog bli nån av hingstarna kanske.

Veckan som gått var en bra träningsvecka med hästarna. Den som utmärkte sig mest var Július som även blir veckans stjärna! han samarbetar jättefint och nästa vecka är målet att rida själv på honom, en stor milstolpe!
Så efter den här månadens träning är målet att matte Anna ska rida honom själv :) Eýjadís börjar också efter en månads inridning att kännas ridbar och trevlig! De andra hästarna har också jobbat på fint. Glottis känns riktigt bra just nu! Hoppas hon hittar en ny matte/husse snart! Man får en väldigt trevlig häst om man köper henne!

Min fina Tinna är under igångsättning efter att ha fått tre föl på raken. Hon var visserligen igång mellan Valkyria och Marvin i några månader. Nu rids hon av Emma och Moa och kommer gå med på lektioner på tisdagar.
Det känns som om hon tycker att det är kul att få komma igång och göra nåt!

Imorgon kommer Molles Schakt hit och ska påbörja arbetet med trekammarbrunn... skönt att få det gjort, så kan man släppa det sen.
Vi kommer även att få belysning till ridbanan i slutet av veckan, sjukt nice!
Skönt att få så mycket utomhusarbete som möjligt gjort innan vintern...

Nu ska jag chilla och ladda för en ny vecka!RSS 2.0