Summering av år 2016..

Välkommen 2017!
Jag har stora förhoppningar för detta år!
Önskar att få mycket kvalitetstid med min fantastiska familj som jag älskar över allt annat!
Önskar mig att få tid att besöka vänner och familj måååånga gånger.
Önskar mig att få resa med min familj och uppleva nya saker tillsammans med dom!
Önskar utveckla företaget på alla fronter.
Önskar oss 7 friska, fina föl i vår/sommar.
Önskar en bättre värld med mer kärlek, mindre krig och tråkigheter….

Vi har tänkt göra följande på gården under 2017:
- Göra klart ligghallen i småhingstarnas vinterhage
- Göra klart gången som ska dela av en jättestor hage till två normalstora ;)
- Bygga en ny sommarhage till småhingstarna så vi kan ha dom hemma året runt!
- Bygga ny, stor ligghall till ridstonas vinterhage och i och med detta…
- Öppna upp så att valackerna får tillgång till ridstonas nuvarande ligghall = de kommer få en gigantisk ligghall!
- Bygga nytt vindskydd i en av träningshagarna.
- Bygga ny skogshage med ev tillhörande vindskydd.
- Rusta upp vindskydd med nytt tak, en ”halvvägg” samt slowfeedingfoderhörn i Efni och Samsons hage.
- Belysning i ridhallen.
- Ny uppbindningsplats.
- Fixa plats för tork av täcken.
Plus många fler saker…..


År 2016……

I våras/somras fick vi fyra fina föl! Jag fick tre hingstar; Prins, Golíat och Eros. Linnéa fick ett sto, Maía. Fyra friska, fina föl som vi är väldigt glada över! Som det ser ut ska vi behålla två av dom och sälja två.

Vi fick tre underbara syskonbarn i våras/somras. Min lillebror Charlie
  och hans Sara fick Lilla Shia som föddes i mars, Lillebror Daniel och hans Carro fick Louie i april och Linnéas bror och hans Erika fock Iris i juni.
Så glad för alla fina <3

I våras gjorde jag, Linnéa och Lykke en resa till Gran Canaria. Skönt att få komma iväg lite och bara vara med sina fina <3

I mitten av maj blev vår fina, älskade dotter Lykke sjuk i epilepsi. Det eskalerade under en vecka ungefär och tillslut var hon uppe i över 100 anfall per dygn. Dag som natt. Vi vakade dygnet runt och förde bok över alla anfall för att försöka se ett mönster och om det var på upp- eller nedgång.
Under en månad var vi inskrivna på USÖ där vi bodde de första veckorna. De sista veckorna var vi hemma på permis. Lykke sövdes och det gjordes MRT-röntgen på hjärnan och man gjorde alla tänkbara undersökningar utan att hitta något avvikande vilket var ofattbart skönt! Man tänker ju alltid det värsta… Trots att man inte hittade några avvikelser så fortsatte anfallen att öka. Men tillslut, efter att ha provat olika mediciner så hittade man tillslut en kombination som verkade funka. I mitten av juni, en månad senare så var Lykke anfallsfri. Och har så varit fram till idag! Förhoppningen är att det är barnepilepsi som kommer växa bort med åldern… Det önskar jag mest av allt! Att vår lilla tjej ska få slippa dessa mediciner med biverkningar och bara få vara frisk! Älskade älskade unge <3
Mammorna älskar dig till månen och tillbaka!!!
Den här tiden var fruktansvärt jobbig för hela familjen och fortfarande kommer man på sig själv, tid och rum stannar upp ibland och man reagerar på varje liten min hon gör i misstanke om att det kan vara tecken på att epilepsin är på väg tillbaka… I januari/februari ska vi Lykke få göra ett nytt EEG och mans ka även kolla på koncentrationen av medicinen i blodet för att se hur man ska gå vidare. Förhoppningsvis ser allt bra ut!
Nu blickar vi framåt. Det är tur att vi har varandra – tillsammans är vi starka <3
Under den här perioden är jag glad att vi hade så fina människor runt oss som hjälpte till med det ena och det andra, familj och inackorderingar som tog hand om hästarna när vi var på sjukhus och alla fina som stöttat oss i detta. Är er evigt tacksam för detta. Älskar er <3

Av förklarliga skäl så blev inte tävlingssäsongen riktigt som planerat.
Men jag och Efni red en kvaltävling i början av april och kvalade direkt till Gaedinga-SM.
Red sen Gaedinga-SM i Mönsterås och var hyfsat nöjd med vår prestation bortsett från att traven inte funkade riktigt. Nu har jag lovat mig själv att detta aldrig ska hända igen… Så vi har tränat flitigt under höst/vinter och kontinuerligt ridit lektioner för Johanna Elgholm som är världens bästa instruktör! Så kul att känna att det går framåt och att det finns så mycket mer att hämta hos denna fantastiska vita springare!

Under 2016 har Samson och Ófelía utvecklats till välridna, fina hästar och i år blir de 5 år gamla och ska efter deras vintervila fortsätta sin utbildning!
Jag har även ridit in vår otroligt vackra Valkyría från Tenglagården -13 som är en riktig talang e: Midas u: Tinna. Även hon vilar nu och det ska bli spännande att se vad hon kan bjuda på under 2017!
Bedömning 2017 kanske?? Eller 2018… Den som lever får se!

Vi har sålt två av våra egna hästar; Enya och Tinna. Hästarna som absolut inte var till salu och aldrig skulle säljas! Men så blir det ibland! Och jag är glad att de hamnade hos så bra köpare och båda är faktiskt inackorderade hos oss, så jag ser dom fortfarande varje dag ;) Önskar er lycka till med era
svarta stjärnor!

Vi satsar stort på vår avel nu! 2016 betäckte vi 7 ston; Thalía, Hera, Embla, Glitra, Engjarós, Fia och Dögg. Och tro det eller ej, men alla 7 blev dräktiga! Så kul
J

Vi hade stor sorg på gården under sommar och höst då vi otroligt nog förlorade två fina unghästar; Smilla -15 och Björk -14. Saknar dom något oerhört, men de har en fin plats under vår ek hemma på gården där vi begravt, spridit ut askan. Så det känns fint att de får blicka ut över sin hage och sina vänner! Vila i frid <3

Under hösten (sept) drabbades vi av ringorm. Det var en riktig prövning då alla hästar (utom avelsstoflocken som vi isolerade) har behandlats ett otal gånger. Inte lätt när man har närmare 10 hästar som ska behandlas med helkroppsbad (varje bad tar 1-2 timmar) fyra gånger var med några dagars mellanrum och när det trots detta kom tillbaka, så vi fick göra om i stort sett hela processen.
Hela stallet har högtryckstvättats, virkonats samt målats om. Alla ytor utvändigt är virkonade även dom. Transporter likaså…
I skrivande stund är denna tråkiga period över och vi är friskförklarade och man börjar nästan bete sig som vanligt…
 
Men det har varit tufft för alla; inackorderingar, hästar, men framför allt oss själva. Utöver allt arbete så har vi haft stort inkomstbortfall då ingen velat komma med träningshästar p.g.a detta och många hoppat av ridskolan höstterminen p.g.a detta…
Så nu gäller det att börja på ny kula med nya tag, nya träningshästar och alla fantastiska kunder som faktiskt stannat kvar hos oss och valt att vänta med att skicka sina hästar på träning tills vi blev friskförklarade när de kunde ha skickat dom till nån annan. Allt detta är vi så tacksamma för. Tack för förtroendet att träna och ta hand om era hästar!
Vi har nog världens bästa kunder, elever, inackorderingar, ägare till träningshästar och alla andra
J

I början av oktober arrangerade vi en unghästbedömning med Nina Bergholtz.
P.g.a ringormen så kunde vi inte vara hemma på gården utan vi hade turen att få hyra in oss på Rutagården, tack Iréne Söderling för det
J
Det blev en lyckad tillställning och många fina hästar visades! Våra Presturavkommor Prins och Maía fick fina bedömningar. Valkyría var helt outstanding och kvalade till championatet på Stenholmen! Hon gick in som tredje bästa treåriga sto, men levererade så pass bra att hon gick och vann sin klass och blev bästa 3-åriga sto 2016! Så stolt uppfödare!
Även vår uppfödning Marvin från Tenglagården som ägs av Erica Thorstensson kvalade till championatet och tog där hem en hedrande tredjeplats!
Det är kul det är med avel! Och extra kul när man får kvitto på att man är på rätt väg
J
Nästa år blir det unghästbedömning på Tenglagården igen! Denna gång ska vi försöka lägga det tidigare, i augusti eller september! Så håll utkik på hemsidan för mer info om detta.

På gården har vi investerat i bl.a vatten indraget i stallet (varm och kallvatten), ridhallen blev klar i början året, fixat underlaget på ridbanan och fyllt på med mer paddex samt målat staketet, byggt två nya träningshagar, byggt tre stora, fina beteshagar så nu är i princip alla stora hagar på egen mark klara bortsett från en gång som ska dela av en jättestor hade till två, vi har dränerat och grusat upp valackernas vinterhage samt gjort en liten väg ner till en ny ingång till hagen, byggt ett nytt vindskydd i en av träningshagarna.
Ja det var bara några av de grejer vi gjort, har säkert glömt hälften….

Under hösten stiftade i en ny bekantskap med en helt otrolig människa, Haffi Gislason!
Tack för en fantastisk kurs! Vi ser redan fram emot nästa.
Både jag och Linnéa (och alla andra kursdeltagare) har fått så mycket ny inspiration!
I vårt fall massor av idéer och tankar och sätt att utveckla företaget!
Men även personlig utveckling. Jag har till exempel en dröm om att visa hästar igen så jag ska försöka ta fram någon/några av våra egna uppfödningar till visning och även visa själv. Men även hästar utifrån är såklart välkomna på visningsträning! Bara självförtroendet som saknas, så måste shape (a) upp mig (stavningen knas… haha!) på den fronten!
Fick verkligen en nytändning efter den där kursen i november! Så välbehövt!
Kursen i mars blev fulltecknad på en dag och vi har redan 5 reserver på kö…. Kul ju!!!

Det största och mest fantastiska som hände 2016 var att Vår älskade son Levi kom till världen den 2 september = LYCKA <3 Nu har vi två underbara barn som är de finaste vi har! Lycklig att få vara mamma till dessa två fina <3

I december hade vi ett oförglömligt projekt! Vi startade en insamling för Musikhjälpen där pengarna i år gick till barn i krig. ”Barn i krig har rätt att gå i skolan”!
Vi arrangerade en Luciatävling till förmån för Musikhjälpen där alla pengar gick direkt till Musikhjälpen i form av anmälningsavgifter, barnridning, pengar från lotteriförsäljning, kontanta bidrag m.m. Vi startade även en digital insamlingsbössa.
Allt som allt samlade vi (Tenglagårdens Islandshästar) in 16.680 kr!!! Så stolt och glad över detta!
Och tack alla fina människor där ute som hjälp oss att göra detta möjligt! Nu kommer dessa pengar göra stor nytta för barn i krig! Hur mycket är inte det värt??!! Hur mycket som helst!!!
Som pricken över i:et gjorde vi ett spektakulär överlämnande av pengarna! 8 ekipage från Tenglagården (Tess- Efni, Linnéa- Ásrún, Rebecca – Bára, Natalie, Tumi, Tuva -Enya, Moa- Hrína, Elin – Loke, Anna – Idi) red över stan, fram till buren på Stortorget och gjorde överlämnandet! Så lyckat och så himla roligt! Tänk vad dessa hästar gör för oss! De är ju bara bäst! Alla 8 skötte sig exemplariskt! Och det är ju faktiskt tack vara dom som vi fick in alla dessa pengar
J Islandshäst = bäst!!!
Ni kan läsa mer om det här och se bilder längre ner i bloggen och under galleri.
Ser redan fram emot Musikhjälpen 2017! Hoppas på att det blir i Örebro igen ;)

Julen var lugn och skön och firades med Linnéas familj och sen även hemma. Lykke var överlycklig över att träffa tomten!
Över nyår har vi varit i Åre med min lillebror Daniel och hans familj.
En härlig, händelserik helg med bad, bus, skidåkning och ett och annat hyss ;)
Lykke spolade bl.a ner sin baddräkt i toaletten, haha ;)
Lykke och Lion har varit så duktiga på skidor! Bättre och bättre för varje dag!
Bästa mamma och Lars-Erik har som vanligt gjort ett hästjobb hemma på gården med alla hästar och allt annat medan vi varit borta och roat oss. Ni äger
J

Får nog se till att åka iväg snart igen så det inte går för lång tid mellan gångerna för Lykke, gäller ju att smida medan järnet är varmt!
Funäsdalen i mars är ju bokat ;) Looking forward!

Nu har vi precis kramat om Daniel, Carro, Lion och Louie och sitter i bilen på väg hem…

Summa summarum så har 2016 varit ett år med mycket tråkigheter men med några starka ljusglimtar so gett avtryck!

Tack alla för det här året!
Familj, vänner, kunder, hästar och alla andra !
Tack för att ni finns
J

Nu tar vi oss an 2017 och jag hoppas att det blir ett fantastiskt år med nya möjligheter!PS… Har nog glömt en massa, men det här var en del av det som hände under 2016 iaf….Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0