Unghästar mm

Nu närmar sig dagen för unghästchampionatet.... 10-11 oktober.
8 av 10 bedömningar är avklarade och våra unghästar ligger fortfarande i topp 5 (fem i varje klass som kvalar till championatet).
Sibelius ligger i dagsläget 5:a av 29 hingstföl. Valkyria ligger 3:a i sin klass för 2-åriga ston. Och Samson ligger 2:a i klassen 3-åriga hingstar/valacker. Även Hellans Júni ligger kvar på en 2:a plats i klassen 3-åriga ston. Tyvärr hoppade Ericas Marvin ner några steg, men han höll sig kvar länge!
Håller tummar och tår att vi får åka på championatet och representera vår avel, hade varit superskoj!

Jobbat halva dagen med hästarna. Unghästarna Samson och Embla skötte sig fint!
Och de andra också för den delen. Hade en bra provridning på Glottis :) Vore så himla kul om hon hittade nån bra människa! Man får en väldigt rolig häst och en bra kompis om man köper henne :)
För första gången utnämner jag Július till dagens stjärna! Inte illa pinkat av honom! Han kändes coolare och medgörligare än aldrig förr! Det går åt rätt håll:)

Har varit hemma på fm med en liten sjukling...:( Stackars lilla hjärtat... har suttit på läkarmottagningen hela kvällen då den höga febern inte ger med sig. Några dagar med feber över 40 grader, jättesnorig, hostig och hängig, då blir man orolig... Som tur var visade inte proverna på nåt avvikande utan förmodligen är det bara en extremt kraftig virusinfektion med hög feber, så mycket dricka, Alvedon och vila ordinerat så hoppas vi att hon blir kry på några dagar! Man känner sig lika trött själv, borde gå och sova....


Hrimfaxi hösttävling

Mysdag med mina bästa :) Ligger i soffan och slappar för ovanlighetens skull. Haft provridningar av några saluhästar idag och har även en imorgon. Hoppas att nån fastnar för dessa härliga hästar!

Igår var vi ett helt gäng från Tenglagården som åkte och tävlade på Hrimfaxi höst. Jag med Enya, Linnéa med Mimir, Jenny med Leffe och Becca med Kraftur och Ásrún. A-K med hennes Pelle och Farsan kom och sov hos oss fredag-lördag så vi åkte alla tillsammans på lördagmorgonen. Nöjd med min och Enyas insats. Vi vann vår klass V5 på 5.79 trots att lilla fröken kändes trött pga av pälssättning. Nu ska hon få vila en vecka åtminstone. Linnéa slutade på en tredjeplats i V2 med Mimir. De strök sig ur sin T3-final eftersom han också kändes trött. Resten av gänget gjorde också bra ifrån sig! Även Agnes var där och tog sig till final med både Tindur och Árdís. Så det var ett förnöjt gäng som åkte hem från en trevlig tävling! Kul att åka iväg ett helt gäng sådär och peppa varandra :)

Vi har en sjuk liten tjej här hemma så imorgon ska jag och Lykke Vabba på fm och sen kommer Linnéa hem och vabbar em... Stackars lillgoding... Usch det är inge kul när hon inte mår bra :( Hoppas hon snart blir frisk lilla hjärtat.


Ridskola och annat smått och gott!

Nu har ridskolan kört igång med dunder och brak! Hade tre grupper nu på em/kvällen.
Nöjd med hästar och elever:) Nu kör vi, 10 veckor framöver, kul kul!

Fick svar på blodproven av veterinären idag. Dögg och Embla är fortfarande dräktiga! Jippi!!! De två ska föla i mitten av april, så två tidiga föl... Dögg dräktig med Prestur och Embla med Kynnir. Sjukt spännande!

Haft två bra träningsdagar! Unghästarna utvecklas riktigt fint och ridhästarna gör små framsteg de med. Dagens stjärna måste nog bli Undís som börjar gå från åkbar till att kännas ridbar på bara några dagar. Denna tjej på fem år är till salu. Bilder kommer inom kort. Har även börjat med vår egenuppfödda Samson. Han är en fröjd att jobba med och rör sig riktigt riktigt bra! Han har till och med bjudit på några töltsteg för första gången i sitt liv! I like:) Ett smakprov på vad som komma skall kanske? Han kanske blir min nya tävlingshäst! Vem vet?? Ser hur som helst väldigt lovande ut.
Vill återigen göra lite reklam för fina Glottis som är här för försäljning! En jätterolig ridhäst som verkligen bör provas! Fyndpris: 65.000 kr. Varmt välkomna att provrida!


Helgen, Kynnir och lite annat...

Till att börja med måste jag ju tala om att stohagen blev klar i torsdags em! Så sjukt skön känsla när man släpper ut hästarna och de är nöjda och glada och man kan lämna hagbygget bakom sig och göra en bock i protokollet (just den hagen iallafall... finns ju fler att bygga)! Så nu har de mat ett bra tag framöver :)
Det tog faktiskt bara en vecka totalt att bygga hagen från att vi slog i första hörnstolpen förra torsdagen, snabbaste hittills!!! Känns lovande för kommande hagbyggen... Mycket tack vare vår fantastiske granne som hjälper oss att trycka stolp!
Nedan: Stoflocken med de nöjda fölisarna i förgrunden, nyss utsläppta i nya hagen!
 


Helgen som gått har jag, Lykke och mamma spenderat i Sollefteå hos lillebror Daniel och hans lilla fina familj Carro och lilla Lion. Bästa darling har avrit hemma och hållt stllningarna på gården, love you darling! Det har varit rätt tråkigt väder, men vi har roat oss med SPA på Hallstaberget! Hur mysigt som helst och kidsen stormtrivdes, mycket bad och mat blev det :) Igår firade vi Lion som fyller 2 år 1 oktober. Det blev bullbak för stora som små mums! Och självklart tårtbak! Så framåt kvällskvisten blev det riktigt kalas för lillgrabben! Vi har även hunnit med att leka i lekparken (stora som små, haha!!!). Fick för mig att jag skulle göra en "typ baklängessnurr på en sån där stång ni vet"... som man lätt gjorde för några år sen... Men det ville sig inte riktigt den här gången. Tror jag har tappat en massa magmuskler sen jag var gravid... Daniel svingade sig som en apa upp och ner i stången och jag tänkte att jag måste ju också klara det, det har ju alltid gått förut... Skam den som ger sig! Idag fixade jag det efter x antal försök... Fick till den där känslan och tekniken tillslut. Så nu jäklar, nästa gång vi kommer och hälsar på ska jag klara det på den högre stången!!! Tack lillebror för bra coachning ;) Ett gammalt minne från förr kom till mig. Vi i familjen var och badade (jag var väl kanske 13 år eller så) i Gimmersta i Tyresö och på badplatsen hade de en sån där stång. Jag hade bestämt mig för att jag skulle klara e sån swing eller snurr baklänges). Vet inte hur länge jag stod där och höll på, grinade och hoppade och grejade.... Det slutade efter några timmar med att resten av familjen åkte hem och jag blev kvar med stången på badplatsen. Vägrade såklart lämna stället innan jag klarat mitt "mission". Senare på kvällen när det börjat skymma (säkert 4-5 timmar senare) kommer stackars Abbe och ska hämta mig och tänker väl att "nu måste hon väl ändå ha gett upp!!!" Men där, i mörkret, ser han en figur hängandes och slängades i denna stång fortfarande fast besluten om att klara snurren... Och vet ni vad??!?!! Tillslut klarade jag det!!! Skam den som ger sig!!! Eller hur??!!! Har klarat det varje gång jag provat sen dess (Och ja... jag provar ibland, haha!!! Man måste ju ha lite barnasinne kvar..!) tills nu då... Sjukt frustrerande!!!!! Men efter lite kämpande så gick det ju. Ordningen återställd :)

Nu tillbaka till nutid. Kynnir har åkt nu. Det känns lite vemodigt, vi har hängt ihop så länge. Han har liksom nästan blivit som en del av familjen... Ser tillbaka på åren och är tacksam över de fina avkommor han gett oss: Vivaldi, Ófelía, Sigurrós, Marvin och Smilla. Och fler blir det! Nästa år väntas ett eller två Kynnirföl på gården. Och nästa år kommer vi även betäcka 2 (eller 3 om inte Spíra är dräktig, isf betäcker vi om henne) med honom. Emblas föl kommer vi förmodligen att behålla. Tror mycket på den kombinationen. Ófelía eller Smilla kan eventuellt komma att bli till salu nästa år. Det får framtiden utvisa. Hade ju helst av allt haft kvar alla, men ska man hålla på med avel så är det ju så att man måste sälja ibland... Ófelia (-12) är tränad en månad och ska tränas en månad till i vinter. Hon är en stor, välbyggd femgångare med bra BLUP och ett fantastiskt temperament! Kanske något för den avelsintresserade?! Vill nog träna henne lite mer innan en eventuell försäljning, så vi får se hur det blir till våren. Om rätt person dyker upp kan jag kanske tänka mig att sälja henne. Hon är undan vårt 1-kl sto Dögg från Knubbo (rid 8.36). Nedan lite nostalgibilder från min och Kynnirs tid tillsammans!


Imorgon ska jag börja jobba med min lovande 4-gångsvalack Samson 3 år e: Garri frá Reykjavík!!!
Ska bli så himla kul!!!
Börjar även med fortsatt inridning av Annas Július som påbörjade sin inridning i våras.
Så lite nytt och nygammalt att bita i :)
Bilder och info kommer...
 

 
 
 
 
 
 
Hagbygge och smått och gott...

En med hagbygge för hela slanten har det varit... Det finns inget slut på stängslandet känns det som.
Nu har vi börjat med en ny stor hage som avelsstona ska få, så vi ska öppna upp deras nuvarande så de kan gå i både den "gamla" och den nya så de kan beta ett tag till och få mer yta att röra sig på. Ridstona har nu fått gå ut i sin hage som avelsstona fått beta ner. Nöjda och glada ridston som nu har dubbelt så stor hage som tidigare :) Bygget borde vara klart i mitten av veckan... men det jobbiga jobbet är gjort, puh! Nu är det "bara" att dra tråd, sätta stolp och skruva isolatorer kvar.... Bästa Ludde hjälpte oss att trycka hörn- och grindstolpar häromdagen vilket underlättade oerhört mycket!

Lykke har hängt mycket med mormor och Lars-Erik som varit här hela helgen. De har hittat på en massa skoj; igår bakade de kanelbullar, mums! Idag bar det av till Stora Holmen, en riktig hit tyckte Lykke!
 
I onsdags ultraljudades Aleiga. Hon är dräktig med Prestur frá Haeli, jippijaj!!!! Nu är fyra av "våra " ston konstaterat dräktiga! Så nice!

Så nöjd med våra unghästar! Det här med avel är ju bara för kul... Hittills, efter 4 genomförda unghästbeömningar har vi fortfarande tre hästar i topp 5 i respektive klass, vilket innebär att om de lyckas hålla sig kvar där får de vara med på Championatet på Stenholmen i oktober! Även vår uppfödning Marvin som ägs av Erica och Hellans Júni ligger bra till!!!!
Hoppas hoppas hoppas...

Imorgon är det förskola igen för lilgodingen... Första veckan gick bra så vi hoppas att det ska fortsätta så.
På tisdag ska Lykke vara där utan mammorna för första gången. Bara några timmar, men ändå, en stor dag!

Nedan: Busungen :)
 

Nya stjärnor i träning!

Första dagen på Lykkes inskolning gick bra! Jag var med hela tiden och vi var bara där i en timme så det var mest bara kul att träffa fröknarna och de andra barnen. Lykkes kompisar Elis och Saga var där, så det kändes tryggt :)
Imorgon och på onsdag är det samma igen, så so far so good!

Jag har några nya hästar i träning:

Eyjadís är ett brunt sto född 2011. Hon är e: Kiljan från Tuvadalen (även pappa till Undís och helbror till Lotus) och mamma är Elfa från Stormandebo som jag också har ridit in. Har precis börjat med "Eyja", men hon verkar vara en trevlig tjej som helst rör sig i tölt!

Embla är stoet jag betäckt med Kynnir. Hon är e: Berserkur frá Stykkishólmi och hennes mamma är Efnis syster Freyja från Lönneberga som är u: Garún från Tåkern och e: Safir från Lönneberga. Embla rör sig väldigt trevligt. Trots att hon är oskodd har hon distinkt, bra steg med bra aktion! Vad månne det bli av denna dam?? Nu har jag äntligen börjat med henne. Blir nog en månad till att börja med, kanske lite längre beroende på hur hon känns.
Det här är tjej med skinn på näsan, men ändå lyhörd för signaler, bådar gott!

Undís utvecklas fint. Moa och jag har jobbat med henne senaste två veckorna. Bilder kommer snart!

Förutom dessa unghästar tränas även Efni, Enya och Glottis. Så det finns att göra :)
Veckan som gått...

Tror jag har glömt skriva att jag har Moa från Kvinnerstas lärlingsutbildning hos mig några dagar/vecka under hela terminen och förhoppningsvis längre :) Jättegullig och ambitiös tjej som är en stor tillgång för oss här på gården. Ska bli kul att ha henne hos oss! Förra veckan och även kommande vecka har vi även två tjejer till från Kvinnersta, Saga och Sophie, så just nu är det fullt hus!!!

I veckan som kommer ska vi börja med årets näst sista hagbygge, avelsstonas sommarhage (sent omsider.. men än så länge finns det bete!) Mamma kommer till helgen och har lite kvalitetstid med lillgodingen så då ska jag och Linnéa passa på och försöka hinna bli klara. Man har ju lite rutin på det där med hagar nu som sagt..:)
Vi kommer även inom kort att bygga två uteboxar!! Så nice :) Vad gjorde vi utan världens bästa granne??!!

Igår kväll firade vi bästa Gudis Hellans 30-årsdag! En helkul kväll med fina vänner:) Tack Hellan för att du fixar så bra och stort grattis på din dag i förskott!!!

I helgen var jag och Lykke nere på GKSM med Kynnir. Vi bodde hos våra fina vänner Linda och Peter och deras lilla dotter Juli. Hade två toppendagar, bortsett från att det regnade i stort sett hela tiden och jag och Kynnir gjorde inte vår bästa ritt tyvärr. Vi fick fina poäng i skritt tölt och trav, men passen satt inte riktigt tyvärr. Det var vår sista tävling. Nu ska han gå med sina sista ston ett tag sen är det dags att ta tag i Efni och Enya, mina egna fina pållar och så har jag ju egenuppfödda Samson och Ófelía som ska ridas in i höst, ska bli såååå spännande!

Efter att resultaten sammanställts från årets tre unghästbedömningar hittills, så har vi fortfarande några i topp 5 och än så länge har de alltså chans att kvala till championatet. Det är Sibelius, Valkyria och Samson samt Hellans Júni och egenuppfödda Marvin som nu ägs av Erica som ligger i topp fem i respektive klass... Spännande att följa nu! Vore kul att få åka med någon till championatet iaf! Håll tummarna!

Imorgon är det en stor dag för familjen... Lykke ska börja skolas in på förskolan... Det är med blandade känslor. Tror alldeles säkert att Lykke kommer älska att vara där!!! Men hennes stackars mammor kommer sakna henne nåt fruktansvärt om dagarna. Tur att det e mjukstart... det kommer behövas!!!

Dags att sussa.... Natti


RSS 2.0